De uitslag van de wedstrijd!

De jury is eruit! In tegenstelling tot vorig jaar was er nu geen duidelijke, unaniem aangewezen winnaar. Toch was de top zes na beraad helder. En van deze zes verhalen staken er drie bovenuit. En toen twee. De jury heeft lang gewikt en gewogen om uit deze twee de winnares te kiezen. Maar het is gelukt, met gegronde redenen.

Chloë Dyckmans is de winnares van de Schrijfretraite.nl schrijfwedstrijd 2014 met het verhaal 'Als je Fran was'! Dit met nipte voorsprong op 'Hazentouwtjes' van onze vaste gaste Annette van 't Hull.

De uitslag

1. Chloé Dyckmans - Als je Fran was
2. Annette van 't Hull - Hazentouwtjes
3. Andrea Kluitmann - Twee handen
4. Marten Heijs - Dwergpincherperspectief
5. Michiel Spanjer - Nalatenschap
6. Carl Vissers - Verlangen

Ik zal de verhalen alle zes in een apart bericht op facebook plaatsen, ook zullen ze vanaf komende week op de website van Schrijfretraite.nl te lezen zijn.

Onze overweging voor de nummer 1 en 2.
Annette heeft het afscheid en de weemoed waarmee verandering gepaard kan gaan uiterst tastbaar gemaakt. De lezer krijgt een reeks sterke beelden voorgeschoteld: het stickervel waarmee Jannes de bezittingen moet labelen die hij wil houden, de Belg die ‘onbevangen’ de veewagen in klost, de bulldozers die al klaar staan om het leven zoals Jannes dat waarschijnlijk decennia heeft gekend met de grond gelijk te maken. Als dit een wedstrijd om de mooiste zinnen was, dan had deze auteur gewonnen met ‘De verdwenen geur van konijnenbloed welt op.’ Maar hoe mooi ook uitgewerkt, deze invulling van het thema ‘verandering’ is misschien net een tikje voor de hand liggend.

De spanning van 'Als je Fran was' en de eigenheid van Chloé's taal gaf de doorslag. In dit verhaal neemt de ik een onbekende vrouw mee naar huis. Waarom doet ze dit? Het wordt langzaam duidelijk: vanwege Fran, die er ook als ze net gekotst heeft nog goed uitziet. Vanwege Fran, bij wie opeens een onbekende man de telefoon opnam.
De auteur slaagt erin het thema ‘verandering’ op een vrij impliciete en vooral ook verrassende manier op te roepen. Het verhaal wordt daardoor op een prettige manier geheimzinnig. Wat was de precieze aard van de relatie tussen de ik en Fran? Was Fran één van de vrouwen met wie de vertelster had willen trouwen? Ook het verhaal van de vreemde vrouw blijft op een mooie manier schimmig. Waarom lag ze op straat, ‘gekruld als een geschopt dier’? Komt dat uitsluitend door ‘ruzie met de buren’? Het zijn vragen die blijven openstaan, en dat maakt dat het verhaal in het hoofd van de lezer langer duurt dan het lezen zelf. Chloé weet met zeer weinig middelen een complete wereld op te roepen. In minder dan 400 woorden is dit een mini-roman te noemen. Mooiste zin: ‘We hadden geen namen uitgewisseld, maar ze droeg de schoenen die ik had gekocht omdat wandelen nieuwe perspectieven brengt; zo had de verkoper het me gezegd.’

De prijs

De prijs voor de winnares is een geheel verzorgde retraite op Landgoed Ter Wupping van 19 t/m 23 januari. De nummers twee tot en met zes ontvangen een exemplaar van het 'Handboek voor Schrijvers' van de hand van de coach van dienst op Landgoed Ter Wupping Maaike Molhuysen. Deze boeken worden beschikbaar gesteld door uitgeverij Atlas-Contact. Dank jullie allemaal voor het meedoen, en we begroeten jullie graag eens op een schrijfretraite!

 

Dit was de longlist genomineerden

Eugene Ammann
Bjarne Donderdag
Annemiek Wassenaar
Carl Vissers
Aik Zuring
Andrea Kluitmann
Hein van der Schoot
Lode Demetter
Maria Pinxter
Bep van Muilekom
Patruschka Hetterschij
Belinda Voorkamp
Ingrid Meester
Annemieke Spaander
Michiel Spanjer
Erik van Ophoven
Marten Heijs
Everhard Hofland
Hester van Gent
Michel Sanchez van Ginkel
Barbara van de Wetering
Elise van der Steeg
Carolien van Welij
Annette van 't Hull
Boudewijn Bossink
Chloé Dyckmans
Marlene Lunter
Boukje-Yentl Nass

 

 
Startpagina Schrijfretraite De Oude Pastorie De Schrijfcoach Prijzen Inschrijven Recensies